30.11.2016

Konferencija za medije: Prvi facilitatori/voditelji u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj- potencijal ili promašaj?

Danas je u Zagrebu održana konferencija na temu "Prvi facilitatori/voditelji u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj- potencijal ili promašaj?"

Konferencija za medije organizirana je povodom završetka projekta "" financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj ustanova za obrazovanje odraslih Učilište Ambitio.  Na konferenciji se govorilo o temama poput: tko je “facilitator”/voditelj u zdravstvenom turizmu i koje su njegove kompetencije, zašto je „facilitator“/voditelj u zdravstvenom turizmu značajan za zdravstveni turizam općenito te na čemu se temelji potreba za uvođenjem ovog zanimanja?

Odgovore na pitanja davali su Alfred Franković- menadžer Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, Žana Goić Petričević - direktorica EUKS CENTAR d.o.o. i facilitator u zdravstvenom turizmu te Alen Stranjik - ravnatelj Učilišta Ambitio.

O projektuImage title

Zdravstveni turizam predstavlja jedan od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Europa je prihode od ovog vida turizma povećala za 62 % tijekom posljednjih 7 godina (izvor: HGK), a prema podacima Instituta za turizam, u Europi se očekuje daljnji iznadprosječan rast potražnje za uslugama zdravstvenog turizma od 7% godišnje do 2017. godine.

Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske postavljen je cilj da Hrvatska do 2020. godine bude prepoznata kao renomirana destinacija zdravstvenog turizma. Trenutni godišnji prihod ove djelatnosti u Hrvatskoj iznosi oko 300 milijuna eura, a procjena je HGK da bi vrlo brzo mogao doseći iznos veći od milijardu eura. Domaće tržište trenutno zapošljava oko deset tisuća osoba u zdravstvenom turizmu i u Hrvatskoj se već sada osjeća zamjetan deficit profesionalaca zdravstveno-turističkog profila, koji će u slijedećim godinama postati još izraženiji.

Istovremeno, za područje zdravstvenog turizma, Hrvatska danas nema niti jedan formalni srednjoškolski, strukovni ili visoko obrazovni program. Izuzetak predstavlja jedino specijalistički poslijediplomski studij zdravstvenog turizma na Sveučilištu u Rijeci. Zbog toga se javlja problem nesrazmjera između postavljenih želja i realnih mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma.

Predloženim projektom, uvrštenjem novog i deficitarnog programa u obrazovnu ponudu, želi se poboljšati relevantnost obrazovne ponude ustanova za obrazovanje odraslih i kroz projektne aktivnosti ojačati profesionalne kapacitete Učilišta Ambitio. Istovremeno, završetkom Programa usavršavanja za poslove Voditelja zdravstvenog turizma, bududim polaznicima programa znatno će se povećati zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Kroz projekt je razvijen standard zanimanja, standard kvalifikacija i novi obrazovni program temeljen na ishodima učenja, u kombiniranom načinu izvođenja nastave, gdje se jedan dio nastave izvodi putem redovne nastave, dok se više od 50% teoretskih sadržaja programa provodi putem interaktivnog multimedijskog sustava za učenje na daljinu (e-učenje). Na taj način omogućeno je participiranje u programu i osobama koje zbog svoje dislociranosti, radnih obaveza i/ili nemogućnosti putovanja do lokacije obrazovne ustanove nisu u mogućnosti pohađati klasične oblike obrazovanja isključivo u učionicama, a sami način izvođenja obrazovnog programa je fleksibilan, individualiziran i usmjeren na njegove polaznike. Kroz projekt je razvijen novi vlastiti sustav za e-učenje, a edukacijom svih nastavnika učilišta za njegovu primjenu u nastavnim programima, ojačali su se profesionalni (materijalni i kadrovski) kapaciteti Učilišta za provođenje učenja temeljenog na kompetencijskom pristupu koje u središte stavlja polaznike. U sklopu projekta osigurano je i besplatno pohađanje programa za prvu skupinu od 20 polaznika.

Potreba za voditeljima zdravstvenog turizma nastaje iz geografskog položaja i neiscrpnog velikog potencijala Republike Hrvatske. Projektom će se uspostaviti trajna mreža poslodavaca iz turističkog sektora (turističkih agencija i ustanova zdravstvenog turizma), s ciljem razmjene dobre prakse i stalnog poboljšavanja i prilagođavanja obrazovnog programa potrebama tržišta rada, u svrhu brže i kvalitetnije zapošljivosti i doprinosa razvoju zdravstvenog turizma u RH. Putem razvijene mreže ugovorit će se i pohađanje praktičnog dijela nastave za polaznike programa.

Kratak opis provedenih aktivnosti:

1. Izrađen je standard zanimanja „Voditelj zdravstvenog turizma“
  2. Izrađen je standarda kvalifikacija
  3. Razvijen je obrazovni program usavršavanja
  4. Izrađen je nastavni sadržaj i razvijen je sustava za e-učenje
  5. Izveden je pilot program usavršavanja za 20 polaznika iz ciljne skupine nezaposlenih osoba
  6. Razvijen je sustava osiguranja kvalitete

PARTNERS