Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Logo-Nastavni-zavod-zjz
Krešimirova 52 a, Rijeka
Za stranke: PON-PET: 7:00 – 19:30
Osobe za kontakt:

Ravnatelj:
Doc.dr. sc. Željko Linšak, dipl. sanit. ing
ravnatelj@zzjzpgz.hr
Tel: +385 51 334 530
Mob: +385 91 765 93 88

Zamjenica ravnatelja:
prim. Nataša Dragaš Zubalj, dr.med., univ.spec.sanit.publ., spec. školske medicine
zamjenica@zzjzpgz.hr

O nama

NZZJZ PGŽ zdravstvena je ustanova koja provodi javnozdravstvenu djelatnost na području PGŽ. NZZJZ PGŽ ima neprekinutu stoljetnu tradiciju postojanja i rada budući je sljedbenik Državne kraljevske stanice za kemijska ispitivanja koja je utemeljena 8. travnja 1900. Danas predstavlja stručnu, ali i nastavnu preventivnu javnozdravstvenu ustanovu koja prerasta u sveučilišni znanstveni regionalni zavod sa zadaćom pružanja više razine javnozdravstvene skrbi za širu regiju koja pored PGŽ uključuje susjedne županije. NZZJZ PGŽ zdravstvena je ustanova u vlasništvu Županije, i jedan je od četiri vodeća Zavoda za javno zdravstvo (uz zagrebački, splitski i osječki) u RH. Djeluje samostalno na razini Županije, uz stručnu koordinaciju državnog, HZZJZ. Zavod ima integrirani sustav kvalitete koji obuhvaća: HRN EN ISO/IEC 17025:2007, HRN EN ISO 9001:2008, HRN EN ISO 14001:2004 i HRN EN ISO 15189:2012.

Djelatnosti

Javnozdravstvena djelatnost obuhvaća epidemiološke mjere nadzora i intervencije, praćenja i analize zaraznih i nezaraznih bolesti, javnozdravstvenu mikrobiološku djelatnost, analizu zdravstvenih pokazatelja i rada u zdravstvu, nadzor nad zdravstvenom ispravnošću namirnica, vode i predmeta opće upotrebe, kontinuirani monitoring kvalitete zraka, preventivne i specifične mjere zdravstvene zaštite školske djece i studenata te primarnu prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.

Dodatne informacije

NZZJZ PGŽ sastoji se od sljedećih organizacijskih cjelina: Odjel socijalne medicine, Zdravstveno-ekološki odjel, Mikrobiološki odjel, Epidemiološki odjel, Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, Odjel za kvalitetu, Odjel školske i sveučilišne medicine, Odjel za ekonomske poslove, Odjel za pravne, kadrovske i opće poslove, Odjel za kontroling i reviziju, sedam Ispostava – Crikvenica, Delnice, Krk, Opatija, Mali Lošinj, Rab i Cres te tri Centra za javno zdravstvo – Kostrena, Viškovo i Matulji.

Po uzoru na slične europske ustanove, Zavod danas nosi naziv nastavni, jer predstavlja centar za preventivnu javnozdravstvenu edukaciju na znanstvenoj i stručnoj razini u kojoj sudjeluju oni isti stručni djelatnici koji operativno provode preventivne djelatnosti te obrađuju podatke za potrebe znanstvenih i stručnih studija i projekata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili u javnom zdravstvu.