13.01.2017

Dan Zavoda i 123. obljetnica obavljanja djelatnosti hitne medicine na području PGŽ-a

U opatijskoj villi Antonio 13. siječnja održana je svečanost povodom Dana Zavoda za hitnu medicinu PGŽ koja je okupila veliki broj uzvanika, unatoč lošim vremenskim uvjetima.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ obilježio je svoju 5. obljetnicu, a ujedno je to bila i 123. obljetnica obavljanja djelatnosti hitne medicine u Opatiji, Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Upravo je u Opatiji 14. siječnja 1894. godine barun dr. Jaromir von Mundy utemeljio prvu  organiziranu hitnu medicinsku službu u Hrvatskoj te je Zavod za hitnu medicinu PGŽ odabrao taj datum kao Dan Zavoda.

Ravnatelj Zavoda Davor Vukobrat, dr.med. u svom se obraćanju osvrnuo na neke povijesne detalje, a potom je ocijenio da je 2016. godina u radu Zavoda bila još uspješnija od prethodne. Nastavljen je kontinuitet onog dobrog što je bilo ostvareno u 2015. godini, stavivši naglasak na trajnu edukaciju vlastitog kadra i unapređenje sustava upravljanja kvalitetom, što je rezultiralo i stjecanjem prava na daljnje korištenje certfikata za međunarodnu normu ISO 9001. Sportskim rječnikom govoreći, ravnatelj Vukobrat je rekao kako je Zavod za hitnu medicinu PGŽ u 2015.godini osvojio šampionsku titulu, a da je u 2016.godini uspješno obranjena titula prvaka Hrvatske.

U ime domaćina prisutnimImage titlea se obratila i zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić izrazivši veliko zadovoljstvo i ponos činjenicom kako je upravo u Opatiji rođena hrvatska hitna medicina. Predstavnik Primorsko-goranske županije bila je stručna savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop, dr.med., koja je čestitala  svim djelatnicima Zavoda njihov dan i zahvalila se na uspješnom radu, naglasivši kako je PGŽ kao osnivač Zavoda uvijek pratila, prepoznavala i podupirala sve potrebe ustanove, što će činiti i dalje. Istaknula  je da je PGŽ samo u zadnjih 5 godina nabavila za potrebe Zavoda ukupno 36 vozila za hitnu medicinu, čime je obnovljen gotovo kompletan vozni park Zavoda. Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr.sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr.med. pohvalnim se riječima izrazila o radu Zavoda za hitnu medicinu PGŽ,  ocijenivši ga ogledalom organiziranosti, humanosti i stručnosti. Pri tom je izrazila i nadu kako će Zavod za hitnu medicinu PGŽ šampionsku titulu ponavljati više godina. Izvješće o radu Zavoda tijekom protekle 2016.godine, kojeg je napisala zamjenica ravnatelja Biserka Grbčić-Mikuličić,dr.med., prezentirao je glavni medicinski tehničar Zavoda Milan Lazarević, dipl.med.techn., što su svi posjetitelji sa zanimanjem saslušali. S obzirom na činjenicu da je Zavod za hitnu medicinu PGŽ u 2016.g ušao u članstvo Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, skupu se obratio i predsjednik Klastera doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med. Mozetič je u svom izlaganju uzvanicima predstavio sam Klaster, a govorio je i o ulozi koju Zavod za hitnu medicinu PGŽ može imati u Klasteru.

Image title

Na kraju programa pročitana su i imena četvoro djelatnika Zavoda koji su u 2016. godini otišli u mirovinu i kojima su uručene zahvalnice Zavoda za požrtvovan rad, a to su : Diana Florini,dr.med. iz Rijeke, Katica Maračić, medicinska setra iz ispostave Rab te vozači Josip Ferlora iz ispostave Cres i Milorad Erceg iz ispostave Crikvenica. Program je moderirao poznati opatijski pjevač Dražen Turina Šajeta. Na kraju svečanosti  prezentirana su i dva nova vozila:  terensko vozilo za rad u zimskim uvjetima i prikolica – Jedinica za velike nesreće, što su svi nazočni s velikim interesom i razgledali. Oba ova vozila trenutno u Hrvatskoj ima jedino Zavod za hitnu medicinu PGŽ.

PARTNERS

 • Ministry of health
 • Ministry of tourism
 • Ministry of Science, Education and Sports
 • Croatia - Full of Life
 • Primorje-Gorski kotar County
 • City of Rijeka
 • University of Rijeka
 • Temos international
 • Lublin
 • Lublin
 • Lublin
 • Jadrolinija
 • Uni-Rent
 • Zračna luka Rijeka
 • LOGOTEAM d.o.o.