15.06.2020

Kvarner ponovno diše turistički

Kvarner je oduvijek bio mjesto kamo se dolazilo po zdravlje. Još u 19. stoljeću, poznate su kvarnerske destinacije bile proglašene službenim lječilištima Austro-ugarske monarhije, te je tadašnjem plemstvu bilo uobičajeno dati „liječničku uputnicu“ za boravak na Kvarneru kao terapiju za brojna stanja tijela i duha. Danas, te klimatske blagodati, u kombinaciji s mediteranskom prehranom i zdravim kretanjem, nazivamo Kvarner Effekt s kojim ćete zasigurno upoznati tijekom boravka na Kvarneru.

Razlog ovog obraćanja vama je nezaobilazna tema COVID-19, jer vodimo se sintagmom „Najveće bogatstvo je zdravlje“.

Hrvatska i regija Kvarner nisu ostali pošteđeni pandemije COVID-19, ali slobodni smo istaknuti kako su se, u toj ranije nezamislivoj situaciji, vrlo dobro organizirale sve ključne snage. Stoga, s ponosom donosimo izjavu čelnih ljudi regionalnog epidemiološkog odjela:

„Tijekom pandemije bolesti COVID-19, nastali su nezapamćeni izazovi za zdravstvene sustave te iznimno ozbiljne socioekonomske posljedice u Europi i cijelom svijetu. Poduzete restriktivne mjere bile su nužne kako bi se usporilo širenje, do sada nepoznatog, virusa i spasili ljudski životi. Republika Hrvatska, a posebno Primorsko-goranska županija, istaknuli su se u upravljanju epidemijom COVID-19 i postigli izvanredne rezultate prepoznate na globalnoj razini. O tome svjedoči i stopa incidencije od 53,9 i stopa smrtnosti od 2,3 na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj. Još bolja je Primorsko-goranska županija, u kojoj tijekom epidemije nije bilo lokalne transmisije bolesti, a stopa incidencije iznosila je 25,33 na 100.000 stanovnika. Nažalost, jedna osoba je umrla. Iznimno povoljnu epidemiološku situaciju možemo pripisati tradicionalno visokoj razini zdravstvene i higijenske kulture te suradljivost stanovništva, kao i institucionalnom ustroju zdravstvenog sustava temeljenog na tradiciji i organizaciji preventivne i populacijske medicine. Hrvatska je domovina svjetski poznatog predvodnika i promotora preventivne medicine i prvog predsjednika skupštine Svjetske zdravstvene organizacije, Andrije Štampara. Nasljednici u njegovom stručnom i humanističkom radu i danas predvode hrvatsko zdravstvo na nacionalnoj i lokalnim razinama, njegujući načelo dostupnosti zdravstvene zaštite svakom čovjeku. Kao dio svojih redovnih djelatnosti, zdravstvene ustanove u sustavu javnog zdravstva skrbe i o zdravstvenoj sigurnosti u populaciji i okolišu kao preduvjetu za sigurno obavljanje turističke djelatnosti. Osim zdravstvenoj sigurnosti, sve više pozornosti poklanja se kvaliteti usluga, čemu znatno pridonosi vrlo ugodno prirodno okruženje i klimatski uvjeti koji pogoduju ljudskom zdravlju. Iz istih razloga, na području županije se tradicionalno nudi i provodi cijeli niz zdravstveno-turističkih, lječilišnih i wellness usluga.“ (Prof.dr.sc. Vladimir Mićović, dr.med. - Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Mr. Dobrica Rončević, dr.med. - Voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije)

Hrvatska je imala gotovo 20 puta manje slučajeva koronavirusa u odnosu na ostale europske zemlje. Zbog odlične epidemiološke situacije, Kvarner je sigurna i poželjna turistička destinacija.

Mnogi hoteli, kampovi, marine, apartmani, kuće za odmor i ostali smještajni kapaciteti nastavili su s radom, otvoreni su brojni restorani i kafići, kao i plaže, parkovi i vanjski rekreacijski sadržaji. Putnički prijevoz unutar zemlje odvija se bez ograničenja.

Regija Kvarner lako je dostupna automobilom, a vožnja kroz krajolike je ugodna i nudi vam zanimljiva mjesta za zaustavljanje i putni odmor do vaše konačne destinacije. Ponovno se aktiviraju avionske i željezničke veze.

Za vaš jednostavniji i sigurniji prelazak hrvatske granice, kreiran je kratak online obrazac, koji se popunjava na entercroatia.mup.hr, a ujedno u odgovoru dobivate osnovne epidemiološke preporuke.

Republika Hrvatska za ulazak u zemlju NE zahtijeva Covid test, niti propisuje mjeru samoizolacije.

Na Kvarneru ćete se osjećati sigurni, jer postoji vrlo dobro organizirana medicinska infrastruktura, a iskustvo i stoljetna tradicija u zdravstvenom turizmu sigurno su u tome dali velik doprinos organiziranom provođenju mjera zaštite. Najznačajnije medicinske ustanove udružene su u Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, pod nazivom Kvarner Health www.kvarnerhealth.hr, a u klasteru, medicinska struka udružuje znanje i praksu sa znanstvenim, obrazovnim i turističkim subjektima.


INFO


PARTNERS

 • Ministry of health
 • Ministry of tourism
 • Ministry of Science, Education and Sports
 • Croatia - Full of Life
 • Primorje-Gorski kotar County
 • City of Rijeka
 • University of Rijeka
 • Temos international
 • Lublin
 • Lublin
 • Lublin
 • Jadrolinija
 • Uni-Rent
 • Zračna luka Rijeka
 • LOGOTEAM d.o.o.