14.04.2017

Održana tiskovna konferencija povodom održavanja IMTJ Medical Travel Summita 2017 u Opatiji

U Mramornoj dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u utorak je najavljen IMTJ Medical Travel Summit koji će se održati od 24. do 26. travnja u Opatiji. Riječ je o jednoj od najznačajnijih zdravstveno-turističkih konferencija na svijetu.

Konferenciju organiziraju vodeći svjetski portal sektora medicinskih putovanja i zdravstvenog turizma International Medical Travel Journal (IMTJ) te Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, a podršku organizaciji na čelu s Primorsko-goranskom županijom osigurali su Grad Rijeka, Grad Opatija te Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i turističkim zajednicama gradova Rijeke, Opatije, Crikvenice i Malog Lošinja. Summit su najavili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič te izvršni direktor portala International Medical Travel Journala Keith Pollard. Prva ovakva konferencija održana je 2015. godine u Londonu gdje je okupila predstavnike više od 130 organizacija iz 40 država Europe i svijeta, dok je prošlogodišnje izdanje summita održano u Madridu, a privukao je 350 sudionika iz  45 zemalja. Župan Zlatko Komadina napomenuo je kako je ova konferencija rezultat povezivanja struke, znanja i prakse te kako odabir Opatije kao mjesta održavanja konferencije ne čudi, obzirom da je zdravstveni turizam u Opatiji započeo još prije 170 godina, a Kvarner je danas jedna od najjačih turističkih regija.

Zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić naglasila je da je Opatija već u povijesti bila poznata po zdravstvenom turizmu, jer je već 1889. godine austrougarska vlada Opatiju službeno proglasila prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu, a 1906. su u Opatiji počele izlaziti Lječilišne i kupališne novine austrijske rivijere. Dodala je da je Opatija cijelo vrijeme svoje cjelogodišnje poslovanje bazirala, osim na kongresnom i kulturnom turizmu, i na razvoju zdravstvenog turizma. Na toj bogatoj lječilišnoj tradiciji je 1957. osnovana i Thalassotherapija Opatija. Danas je to klinika za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila, te nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci i Osijeku. Ministarstvo zdravlja je tu specijaliziranu bolnicu proglasilo i referentnim centrom za rehabilitaciju srčanih bolesnika, referentnim centrom za zdravstveni  turizam  i medicinski programirani odmor. Takvu medicinsku ponudu prate i hotelske kuće sa suvremeno opremljenim wellness centrima, a u Strategiji razvoja Grada Opatije je upravo zdravstveni turizam  jedan od glavnih ciljeva zaključila je zamjenica Gašparić.

Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetič rekao je kako će, u sklopu ovog događanja, izlagači imati priliku svoje proizvode i usluge prezentirati globalnom tržištu, dok će sudionici moći čuti najnovije informacije vezane uz budućnost zdravstvene skrbi u svijetu.U okviru Summita održat će se dodjela nagrada – IMTJ Medical Travel Awards - namijenjenih najboljim inovacijama, napretku i izvrsnosti u zdravstvenom i medicinskom turizmu te medicinskim putovanjima. Upravo je prošle godine Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera bio dobitnik IMTJ nagrade za zdravstveni i turistički klaster godine. Dobivena nagrada i činjenica da je Kvarner vrlo popularna turistička destinacija kojoj se kroz zdravstveni turizam želi dodatno dati na značaju razlozi su zbog kojih se ove godine summit održava u Opatiji, rekao je direktor i urednik Pollard. Upravo će direktor Pollard predsjedati Summitom na kojemu će prisustvovati najviši rukovoditelji koji se bave zdravstvenim turizmom kao što su ravnatelji bolnica i zdravstvenih ustanova, voditelji marketinga, direktori turističkih i putničkih agencija, menadžeri organizacija iz sektora zdravstvenog turizma, IT menadžeri, direktori akreditacijskih kuća, edukatori, marketinški i komunikacijski stručnjaci te subjekti uključeni u prekograničnu suradnju vezanu uz liječenje pacijenata, kao i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

Izvor:http://www.pgz.hr

PARTNERS

 • Ministry of health
 • Ministry of tourism
 • Ministry of Science, Education and Sports
 • Croatia - Full of Life
 • Primorje-Gorski kotar County
 • City of Rijeka
 • University of Rijeka
 • Temos international
 • Lublin
 • Lublin
 • Lublin
 • Jadrolinija
 • Uni-Rent
 • Zračna luka Rijeka
 • LOGOTEAM d.o.o.