25.03.2021

Zdravstveni turizam šansa Kvarneru

Predsjednika Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, doc.dr.sc. Vladimira Mozetiča, dr.med. i direktoricu Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irenu Peršić Živadinov, ugostila je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac u srijedu, 24. ožujka u Zagrebu.

Čelnici Klastera i TZ Kvarnera predstavili su aktivnosti i planove na polju daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma. Cilj tog sastanka održanog u Zagrebu bio je „pretresti“ aktualnu situaciju i sagledati mogućnosti oporavka turizma i gospodarstva od pandemije COVID-19, te dogovoriti suradnju između TZ Kvarnera, Klastera i MINTS-a, kako radi prezentiranja pozitivnih kvarnerskih praksi kao primjer i smjerokaz drugim hrvatskim subjektima u turizmu i zdravstvu, tako i radi daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma na Kvarneru.

Nastavak je to dosadašnjih kontakata kvarnerskih čelnika u turizmu i zdravstvu s Ministarstvom turizma i sporta, a ponajviše vezano uz od strane Kvarnera upućenu inicijativu da regija Kvarner bude obuhvaćena kao pilot-projekt u nacionalnom strateškom dokumentu, odnosno u sklopu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i inicijativu certificiranja regije kao destinacije zdravlja.

Naime, iskustvo na Kvarneru ispred je iskustava hrvatskih regija i destinacija, a to se može zahvaliti tradiciji dugoj više od 130 godina, suvremenoj medicinskoj mreži infrastrukture, vrhunskim ustanovama i medicinskim timovima predvođenih renomiranim, iskusnim liječnicima, te kompletan kvarnerski turistički sektor, kao i iskustvo upravljanja destinacijskim programima razvoja turističkih proizvoda.

Činjenica je da je prvi organizirani klaster u Hrvatskoj u domeni zdravstvenog turizma upravo Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, koji djeluje već niz godina, objedinjujući dionike iz medicine i zdravstva, turizma, znanosti i obrazovanja.

Svjetska kriza izazvana koronavirusom pokazala je koliko je regija Kvarner spremna prilagoditi se novim trendovima u turističkoj potražnji, a to je potreba oporavka od posljedica za osobe koje su preboljele virus COVID-19, ali i za sve ostale osobe koje su više od godinu dana izložene raznim utjecajima krize kao što su stres, povećani radni napori, pad kvalitete života uzrokovan egzistencijalnim problemima i restrikcijama u kretanju i putovanjima, što sve zajedno generira trend u turizmu koji se izravno veže uz ponudu zdravstvenog turizma. Za tu vrstu potražnje u klinikama, hotelima i agencijama diljem Kvarnera kreirani su programi namijenjeni postpandemijskom razdoblju.

Ministrica Brnjac izrazila je zadovoljstvo spremnošću Kvarnera da svoja iskustva podijeli s ostalim hrvatskim dionicima, te je dogovorena prezentacija koju će održati TZ Kvarnera za druge regije, odnosno za županijske zajednice s njihovim partnerima iz zdravstvenog sustava. Također, ministrica Brnjac naglasila je kako je upravo zdravstveni turizam važan za smanjivanje sezonalnosti u hrvatskom turizmu, te je i pri tome regija Kvarner primjer strateškog razvoja destinacije temeljen na turističkim proizvodima koji se konzumiraju izvan glavne sezone.

No, ono što je sada od interesa za Kvarner svakako je informacija koju je ministrica Brnjac dala na sastanku, a to je plan financiranja investicija u zdravstveni turizam (kako u javnom i u privatnom sektoru, tako i u oblicima javno-privatnog partnerstva) putem EU programa, koji će biti detaljno prezentiran u narednom razdoblju svim organiziranim subjektima u zdravstvenom turizmu. Pri tome je istaknula kako je razvoj i ulaganje u zdravstvenu industriju i zdravstveni turizam jedan od prioriteta Ministarstva s ciljem brendiranja Hrvatske kao sigurne destinacije s kvalitetnim zdravstveno-turističkim programima.

Kako će se od potencijalnih uključenih dionika očekivati priprema projekata sukladno kriterijima, Kvarner je u toj aktivnosti spreman uključiti se.  

Naime, tijekom razgovora s ministricom, doc.dr.sc. V. Mozetič, dr.med. naglasio je prednost međusobnog udruživanja zdravstvenih, turističkih i znanstveno-edukacijskih subjekata zbog izrade konkurentnih proizvoda i udružene prezentacija na međunarodnim tržištima, koji se iz regionalnog mogu prenijeti i na nacionalnu razinu. Također prezentirao je organizaciju i dosadašnji rad Klastera, planove rada u idućem razdoblju s osvrtom na programe vezane uz pandemijsko i postpandemijsko razdoblje, te opisao aktivnosti na izradi kriterija za certificiranje destinacije zdravlja i kvalitete života.

Dr. sc. Irena Peršić Živadinov informirala je ministricu Brnjac o aktualnom stanju na Kvarneru u pogledu funkcioniranja u uvjetima pandemijskih mjera i o turističkom prometu, te istakla kako je više od 80 tisuća gostiju 2019. godine na Kvarneru boravilo upravo zbog pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.

Za aktualno stanje važno je da se na Kvarneru nude idealni prirodni i kreirani uvjeti kojima se može odgovoriti potražnji kako individualnih gostiju, tako i za grupne aranžmane s raznih tržišta. U suradnji s članicama Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, pripremljeni su post-covid programi namijenjeni onima koji su preboljeli koronavirus. S obzirom na to da svaki pacijent ima različite posljedice, programi se svakom pacijentu / gostu prilagođavaju nakon što se napravi sveobuhvatna specijalistička obrada i dijagnostika, odnosno klinički uvid u sliku osobe, a potom se kreiraju rehabilitacije (primjerice bolesti dišnih organa i organa za kretanje, astma, bronhitis, KOPB i drugih, kao i mentalne rehabilitacije), vježbe rekondicioniranja, nutricionističke preporuke, kardiološke intervencije, terapije prevladavanje povećanih poremećaja u ponašanju i drugih poremećaja, te liječenje ostalih stanja generiranih koronavirusom. Povećana je potražnja dentalnih usluga, od saniranja oboljelih stanja, do prevencije i kozmetičkih postupaka.

Stoga, Turistička zajednica Kvarnera upravo provodi niz virtualnih prezentacija za novinare, agente i partnere kako bi zadržala prisutnost i vidljivost kod gostiju i ostala na „listi njihovih želja“ da posjete Kvarner čim to bude moguće. Razumije se kako je zdravlje univerzalna vrijednost i kako je Kvarner ponovno mjesto na koje se dolazi po zdravlje, baš kako je to nekada bilo. A od zdravlja naši gosti nikada neće odustati.

Potreba vraćanja povjerenja gostiju u sigurnost destinacije, a to se odnosi prvenstveno na zdravstveno – sanitarno – epidemiološku sigurnost, također je bila temom sastanka u MINTS-u, te je dr.sc. Irena Peršić Živadinov potvrdila kako TZ Kvarnera i Klaster aktivno sudjeluju u nacionalnom programu – kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom „Safe Stay in Croatia“, a interes gospodarskih subjekata, koji žele obilježiti i istaknuti objekte i sadržaje koji zadovoljavaju standarde i protokole prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je ogroman.

PARTNERS

 • Ministry of health
 • Ministry of tourism
 • Ministry of Science, Education and Sports
 • Croatia - Full of Life
 • Primorje-Gorski kotar County
 • City of Rijeka
 • University of Rijeka
 • Temos international
 • Lublin
 • Lublin
 • Lublin
 • Jadrolinija
 • Uni-Rent
 • Zračna luka Rijeka
 • LOGOTEAM d.o.o.